DESPRE NOI

Noii Barbari – un portal de poezie nouă basarabeană, de critificțiune, traducere, poezie valoroasă, evenimente literare şi atitudine față de presa ce are literatura în vizor; Grupare literară coagulată în jurul Atelierului de creative writing „Vlad Ioviță” inaugurat de Dumitru Crudu în inima Bibliotecii Publice „B. P. Haşdeu”. (Atelierul are uşile deschise în fiecare sâmbătă, de la 10:00)

Dumitru CRUDU (1967, Flutura, Ungheni, R. Moldova), prozator, dramaturg, poet. A lansat în 1998, împreună cu Marius Ianuș, Manifestul Fracturismului în ziarul Monitorul de Brașov.  A debutat în 1994, cu două cărți în același timp, iar de atunci a mai publicat încă patru volume de poezie. Pentru  antologia de poezie Falsul dimitrie, apărută la Editura Cartier, în 2014, și în curs de editare în limba polonă  este nominalizat la premiul Poetul European al libertății, ediția 2016-2018, Gdansk, Polonia.  Este unicul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală.  Începând cu anul 2008, a început să publice și proză, iar unul dintre romanele sale a fost publicat în Cehia. Cea mai nouă cartea a sa de proză a apărut la Editura Univers și se cheamă Moartea unei veverițe.

Veronica ŞTEFANEŢ (1985, Chişinău) grafician la televiziune, organizator Ethno Jazz Festival. Frecventează Atelierul „Vlad Ioviţă”, cenaclul „Republica”. Publicații: antologia / Opt`/, „Revista Literară” nr 07 /2017/, România Literară, Hyperion 1-2-3 /2018/, Familia nr 6 /2018/ , Viaţa Românească nr 8 /2018/, „Poesis International” nr 21 (1/2018), Euphorion, DLITE. Lista scurtă a concursului de debut „Max Blecher” 2018

Rodica GOTCA, nãscutã la 9 mai 1994, s. Hîrbovãț, r-nul Anenii Noi. Masterandã la specialitatea Istorie şi Teorie Literarã, la Facultatea de Filologie a Universitãții Pedagogice de Stat „Ion Creangã” din Chişinãu. Frecventează Atelierul „Vlad Ioviţă”. Publicații: poezii în revista „România literară” nr. 41/ 2017; debut cu un eseu critic în ” Revista Literară” nr 09/ 2017. Entuziasmatã de citit şi scris, de metatext şi critificțiune, încrezãtoare în literatura contemporană, Hyperion 1-2-3 /2018/, antologia / Opt`/

Anastasia Palii s-a născut pe 29 iulie 1993 în orașul Fălești, R. Moldova. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, secția Arte Decorative. Urmează un master în Design Grafic, în cadrul aceleiași facultăți. Frecventează Atelierul „Vlad Ioviţă”. Publicații: poezii în revista ” România literară” nr. 41/ 2017; Hyperion 1-2-3 /2018/ antologia / Opt`/

Artiom Oleacu s-a născut pe 30 ianuarie 1986, în Chişinău, Republica Moldova.
În 2009 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea Actorie. Urmează un master la Scriere dramatică.
Din 2011 actor la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale.
În 2013 obţine premiul II la concursul național de dramaturgie, organizat de Ministerul Culturii al RM. Piesa  X și Y în căutarea răspunsului.
În 2015 învingător la concursul de dramaturgie, organizat de Uniunea Teatrală, piesa Diagonala B. Actor, dramaturg, poet.
Participant activ la Atelierul „Vlad Ioviţă” şi Cenaclul „Republica”. Publicații: poezii în revista „România literară” nr. 41/ 2017; ” Revista Literară” nr 08/ 2017, antologia / Opt`/ „Poesis International” nr 21 (1/2018). Lista scurtă a concursului de debut „Max Blecher” 2018

Vitalie Colț născut pe 26 noiembrie 1972 în s. Mălăiești r. Grigoriopol, studii la Colegiul de Medicină din Bender; membru al formațiilor „Snails”, „Furiosnails” și „Via Dacă”. Colaborează cu diferiți artiști din RM și România în domeniul muzici, teatrului și filmului; textier; a apărut în antologia „Melopee pentru început de mileniu trei” / Coord. : Vitalie Răileanu, Notograf Prim, 2012, antologia / Opt`/

Iaroslavschi Iulia născută pe 16 februarie 2001, Chişinău. Elevă a Instituţiei Publice Liceul Teoretic Spiru Haret. Frecventează Atelierul “Vlad Ioviţă”. Captivată de farmecul literaturii şi magiei muzicii, gata să experimenteze în orice domeniu. Publicaţii: Revista Literară 01/2018, antologia / Opt`/  Premii: locul II la concursul de creaţie literară pentru liceeni „Iustin Panţa” (Sibiu), concursul Național Studențesc de Creație Literară, organizat de Cenaclul „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara.

Artur Cojocaru – născut la 10 iunie 1999 în orașul Chișinău. Învață la CEITI, facultatea contabilitate. Este bucătar și fotograf. Participant activ la Atelierul „Vlad Ioviță” de la B. P. Hașdeu din Chișinău. Publicaţii „Revista Literară” 05/2018, premiu la concursul Național Studențesc de Creație Literară, organizat de Cenaclul „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara.

Vladislava Diacov născută pe 25 martie 2008.
Elevă la Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Chișinău în clasa III, cu profil muzical. Instrumentul muzical la care cântă este mandolina.
Membra a ansamblului folcloric ODOLEAN condus de LIlia Calancea din cadrul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”.Frecveantaza cursurile de actorie.
Din noiembrie 2018 frecventează Atelierul de scriere creative “Vlad Ioviţă” din Chișinău, ghidat de Dumitru Crudu.

 

Reclame